Türkiye’de 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 31,3'ünün interneti sosyal medya için kullanıyor. Artık teknoloji ile iç içe bir nesil yetişiyor. Bu bilinçle eğitim sistemimizi, okul öncesi eğitimden başlayarak uluslararası standartların üzerine çıkarmak zorundayız.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı’mızı yönetmiş yüce bir kurumdur ve demokrasinin sembolüdür. Türkiye’nin bağımsızlığını ve modern bir ülkeye dönüşmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve Cumhuriyeti kuranlara borçluyuz.
Büyük Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti demokrasisinin temellerinin atıldığı 23 Nisan gününü geleceÄŸimizin teminatı olan çocuklarımıza Bayram olarak hediye etmiÅŸtir. Bizler bu müthiÅŸ vizyona sahip çıkma sorumluluÄŸuna sahibiz.Â
2020 yıl sonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 83 milyon 614 bin iken bunun yaklaşık 23 milyonunu çocuklarımız oluÅŸturuyor. Bugün için çok genç bir nüfusumuz, yani doÄŸru yönlendirildiÄŸinde büyük bir potansiyelimiz var Bizler, 23 milyon çocuÄŸumuzu bu ülkeyi geleceÄŸe güçlü ÅŸekilde taşıyacak yetkinliklerle donatmak durumundayız. Â
Bu potansiyeli ancak çocuk haklarında, eğitim sisteminde, çocuk sağlığında güçlü adımlar atarak hayata geçirebiliriz. Çocuklarımızı sorgulamaya dayalı, gelişen teknolojiyi, hatta geleceğin teknolojilerini konuşan bir eğitim sisteminde yetiştirmeliyiz.
Resmi kız çocuk evlilikleri azaldı
Evlenme istatistiklerine göre; 16-17 yaş grubunda olan kız çocuklarının resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı 2002 yılında %7,3 iken bu oran 2020 yılında %2,7'ye düştü. Umarım bu oran gelecekte tamamen sıfırlanır.
15-17 olan çocuklarda iÅŸgücüne katılma oranı %16,2Â
Öte yandan Hanehalkı İşgücü Araştırması 2020 yılı sonuçlarına göre; 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı %16,2. İşgücüne katılma oranı cinsiyete göre incelendiğinde; bu oranın erkek çocuklar için %23,4 kız çocuklar için %8,6 olduğu görülüyor. Bu oranlar üzerinde de düşünmemiz gerekiyor.
Çocuklar günde yaklaşık 3 saat sosyal medyada vakit geçiriyor
İnternet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında %50,8 iken 2021 yılında %82,7 oldu. İnternet kullanan çocukların %90,1'i hemen her gün, %8,5'i haftada en az bir defa, %1,4'ü ise haftada bir defadan az İnternet kullandığını belirtiyor. Düzenli İnternet kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların İnternet aracılığı ile yürüttüğü faaliyetlerde, çevrimiçi derse katılma %86,2 ile ilk sırayı alırken %83,6 ile ödev veya öğrenme amacıyla İnternete başvurma ikinci sırada yer alıyor.
Düzenli İnternet kullanan çocukların %31,3'ü İnterneti sosyal medya için kullandığını belirtirken, sosyal medyayı hafta içi günde ortalama 2 saat 54 dakika, hafta sonu günde ortalama 2 saat 44 dakika kullandıklarını söylüyor. 6-15 yaş grubundaki çocukların %35,9'u ekran başında daha fazla zaman geçirdiği için daha az kitap okuduğunu belirtiyor.
Artık teknoloji ile iç içe bir nesil yetişiyor. Bu bilinçle eğitim sistemimizi, okul öncesi eğitimden başlayarak uluslararası standartların üzerine çıkarmak zorundayız. Çocuklarımıza dünya standartlarında imkânlar ve eğitim sistemi sunduğumuz ve mevcut yapımızı evrensel ilkelere dayalı bir hukuki yapı ve demokrasi ile güçlendirdiğimiz takdirde bu genç nesil, ülkemizi Büyük Önder Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine ulaştıracak manevi mirasa sahiptir.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bünyemizde kurduğumuz ATSO Akademi, İnovasyon Merkezimiz İNOVATSO ve ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfımız'da çocuklarımız ve gençlerimize ufuk açıcı eğitimler ve çalışmalar sunmaktan, onların geleceğe hazırlanmasına katkı koymaktan mutluluk duyuyoruz.
Şanlı tarihimizi yazan kahramanlarımızın canlarını ortaya koyarak verdikleri destansı mücadeleden feyz alarak bizler de çocuklarımıza güçlü ekonomiye sahip bir ülke bırakabilmek için hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, 23 Nisan 1920’de Kurtuluş Savaşı devam ederken Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurarak bize bu gururu yaşatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bütün silah arkadaşlarını şükran ve minnetle anıyorum.